Ordförandens krönika – Mars 2021

Hejsan medlemmar!

Nu börjar vi längta efter våren och de första båtutflykterna i vår skärgård. För mig personligen så längtar jag efter att få börja fiska efter havsöringen igen. I våra vatten är premiären 1:a april och då skall jag ha lagt i båten och söka fiskelyckan vid någon av öarna i fjorden.

Den 3:e mars avhöll vi vårt årsmöte. Vi använde digitalteknik och produkten Teams för att genomföra mötet. Det var en utmaning för mig personligen och även för er som deltog, men vi klarade av det. Denna mötesformen var vi tvungna att ta till pga Covid-situationen, annars hade vi fått vänta med att genomföra årsmötet till en tidpunkt längre fram under året när restriktionerna lättat. Den stora frågan för året var att ta det första steget mot att söka tillstånd för att underhållsmuddra de mest akuta delarna i vår hamn. Mötet antog styrelsens förslag, så nu är det att ”kavla upp ärmarna” och jobba vidare med de grundläggande förutsättningarna för att fysiskt kunna muddra år 2023/2024.

Det var rätt många år sedan vi hade en istäckt fjord, men denna vintern kunde man åka skridskor över rätt stora delar av fjorden eller bara vandra. Jag var rätt orolig för att isen skulle ställa till det i hamnen när den släppte, men det gick bra. Som ni vet så har vi en luftanläggning som skall hjälpa till med att hålla isfritt runt stolparna för bryggorna samt för akterstolparna vid piren. Om det kommer kraftig vind i kombination med islossningen, så kan vad som helst hända med vår hamn. Det är stora krafter i rörelse när detta sker. Allt avlöpte i stort sett bra.

Som ni säkert förstår, så har vi inte kunnat planera och genomföra några aktiviteter för er medlemmar i klubbhuset pga av Covid-situationen. Vi brukar ju bl a annat ha öppet i klubbhuset när det årliga julbadet går av stapeln på julafton kl 11:00. I år fick vi hålla stängt, men det var ovanligt många personer som ändå tog sig ett uppfriskande julbad nere i hamnen. Det sköttes tyckte jag på ett bra sätt, alla visade hänsyn och höll sig på behörigt avstånd från varandra. Släpper bara restriktionerna så kommer vi från styrelsen att försöka hitta på några aktiviteter för er i klubbhuset.

Vidare hade vi tänkt arrangera en Första hjälpen utbildning samt Hjärt- och Lungräddningsutbildning i klubblokalen med hjälp av Röda Korsets instruktörer. Denna utbildningen har vi också fått skjuta på. För er som är intresserade av att hålla er ajour, så finns det en on-line utbildning för privatpersoner och ideella föreningar som Röda Korset tillhandahåller, se länken https://www.rodakorset.se/forsta-hjalpen/privatpersoner-och-ideella-foreningar/. Att vara uppdaterad och att regelbundet träna är oerhört viktigt. Man vet aldrig när kunskaperna behöver användas ! Kanske nere i hamnen/badplatsen eller hemma hos er privat.

Det planeras som vanligt för ett antal arbetsdagar under våren för att hålla hamnen i bra skick. Ni ombeds att anmäla er på vår hemsida till de planerade arbetsdagarna. Det är inte bara att arbetena behöver genomföras, det är också ett sätt att lära känna varandra inom föreningen för ert och föreningens bästa.

Till sist för er som inte närvarade på vårt årsmöte, så vill jag i denna krönika passa på att än en gång tacka Klas Oskarsson som varit med i styrelsen för föreningen sedan 1984 och som vid årets årsmöte lämnade styrelsearbetet. Vid mötet sa jag att Klas varit aktiv i styrelsen sedan 1987, det var några år till. Att vara aktiv i en ideell förening under så många år är en bedrift. Tack Klas!

Nu ser vi fram mot våren och jag hoppas av mitt hjärta att Covid-situationen via vaccinering lättar på restriktionerna, så vi kan umgås nere i vår lilla fina hamn och njuta av vårdagarna med en picknik-korg eller bara vara där och lapa lite vårsol.

PS. När ni kör igenom vårt bostadsområde ner till hamnen, så visa hänsyn och sänk hastigheten DS.

Per Winroth, ordförande