Ordförandens krönika – Juni 2021

Hejsan Medlemmar!

Nu börjar de flesta båtarna komma i sjön för säsongen. Har man inte kommit i sjön till midsommar känns det lite fel, tycker jag. Det har hittills varit många tillfällen under våren och försommaren att komma ut på havet, med fantastiskt väder. Vi som gillar fiske kan glädjas åt att makrillen kommit in i fjorden. Det är ingen överdrift att man lätt kan få ett dussin makrillar i fjorden utan att behöva anstränga sig nämnvärt.

Jag skulle vilja rekommendera er som har båt i vår hamn att upptäcka pärlorna som finns i vårt närområde. Ta båten till Tjolöholm och lyssna på någon av de konserter som planeras där i sommar! Det är kul att komma dit med båt och få lyssna på trevlig underhållning. Eller varför inte ta båten till Nidingen och njuta av en dag på denna trevliga fyrplats? Har man tur så håller ornitologerna på med ringmärkning av fåglar, vilket är lite extra spännande att iaktta. Kaffekorgen som ni självklart tar med er smakar utsökt där ute. Vill man inte anta någon av dessa utmaningar, så varför inte ta en båttur in till Kungsbacka och kanske gå på krogen och njuta av en god måltid där. Var bara observanta på att vattendjupet är väldigt begränsat vid Hamntorget, för att inte köra sönder propellern.

Som ni säkert har sett har vi satt upp belysningsstolpar på 200- och 400-bryggorna med övervakningsutrustning. Detta är en åtgärd primärt för att minska risken att objudna gäster går i våra båtar nattetid och stjäl. Vi hade förra året stölder i våra båtar vid två tillfällen, framför allt av bensin. Det har vid ett antal tillfällen under åren diskuterats om vi inte skulle ha vaktverksamhet i hamnen. Med det antal medlemmar vi har skulle dock var och en behöva gå vakt 3-4 nätter per säsong. Intresset för detta har inte varit tillräckligt stort. Vi har därmed tills vidare nöjt oss med att sätta upp denna belysning med tillhörande utrustning.

Vi har även märkt upp med skyltar att bryggan vid piren är privat och att badare och solälskare ombeds vara på piren eller stranden. Syftet med informationen är att de båtägare som ligger på piren skall kunna komma till sina båtar på ett rimligt sätt, utan att behöva begära om lov för att komma fram. För er information så gäller allemansrätten givetvis även i vår hamn, men det finns en passus i lagstiftningen om att man på privata bryggor inte får bli hindrad beträffande framkomlighet. Vi får se hur detta tas emot av våra bad- och solälskare.

Inför säsongen har vi ordnat en tillfällig parkering av bilar på ytan intill klubbhuset, med cirka 10-12 extra platser. Förra sommaren var det stort tryck på parkering i hamnen, då många hade semester hemma på grund av Covid-situationen. Vi räknar med att behovet kan bli större än normalt även denna sommar, och har därför ordnat denna extra parkering. Här ska bilarna stå i två led med fronten mot havet. Jag vill uppmärksamma er på att man bara får parkera ett fordon per tag på hamnområdet. Det händer att medlemmar parkerar flera fordon på en tag, men detta inte är tillåtet! För mer information om extraparkeringen, läs nyheten Extra parkering.

Som jag nämnde i förra krönikan har föreningen på grund av Covid-situationen inte kunnat genomföra den planerade kursen Första hjälpen och hjärt-lungräddning i klubblokalen. Jag vill återigen ge rådet att istället gå denna kurs från Röda Korset på nätet via denna länk. Som ni säkert vet räddades Christian Eriksen i EM-matchen mellan Danmark och Finland tack vara denna kunskap. Man vet aldrig när den kan komma till nytta.

För er som bytt båt inför säsongen, glöm inte att skicka in en kopia av försäkringsbeviset till mig som ordförande (se sidan Kontakt). Anledningen till att föreningen behöver försäkringsbeviset är att vi ska veta att båten vid en båtplats har rätt ägare och att den är försäkrad om något skulle hända.

Var vänliga att anpassa hastigheten när ni kör genom vårt villaområde på väg ner mot hamnen. Den tillåtna hastigheten är endast 30 km/h.

Hoppas ni alla får en fin sommar och möjlighet att komma ut på havet!

Hälsningar Per Winroth, ordförande