Ordförandens krönika – Sep 2020

Hejsan medlemmar!

Jag personligen tycker det skulle vara lite roligt att få delge er några av mina reflektioner kring händelser i vår förening hittills under säsongen 2020. Denna soliga torsdag eftermiddag tänkte jag att vi utöver nyheter och fakta på hemsidan också behöver en summering av vad som pågår i föreningen. Jag satte mig därför för att sammanfatta min bild av säsongen, hoppas ni finner det intressant!

Coronatiderna har påverkat styrelsearbetet genom att vi har fått genomföra våra möten via Skype. Det var inte helt lätt i början, men fungerar nu fint. Inom styrelsen har vi på det sättet försökt hålla ställningarna och hantera det som behövts. Vi har inte kunnat genomföra de planerade aktiviteterna i klubblokalen som vi tänkte oss under vår och sommar. Får vi en chans så skall vi hitta på något trevligt för oss som medlemmar under höst eller vinter. Det finns alltid en anledning att träffas och ha det lite trevligt. Ta gärna egna initiativ till någon aktivitet, även om den pga. Corona inte kan ske i klubblokalen! Om någon av er har en aktivitet, som vi skulle kunna genomföra i föreningens regi, så hör av er!

Vidare så vill jag delge er att vi nu har slutit ett nytt arrendeavtal för hamnen och att det nya avtalet har en löptid på 15 år. Vårt nuvarande avtal går ut 31:a december i år. Arbetet med det nya avtalet startade i mitten av maj och blev klart i början av september. Föreningens tidigare avtal har haft löptider 1 år, 3 är, 5 år och nu och senast 8 år. Med ett arrendeavtal på 15 år får vi en bra möjlighet att planera och verka långsiktigt. Jag personligen är mycket nöjd med detta och vi i styrelsen tycker att det ger oss möjligheter att agera på ett annat sätt än tidigare.

Idag den 17:e september är vädret fantastiskt, det är en riktig ”brittsommardag” som inte går av för hackor. Hela fjorden ligger spegelblank och inbjuder till en av säsongens sista båtturer. Tyvärr tog jag upp vår båt igår, så jag får väl bara ”sukta”…

Vi kan inte klaga över dåligt båtväder denna sommar! Hoppas de flesta av er har tagit sig tid att njuta av vår vackra fjord och ytterskärgård. Det finns mycket att upptäcka om man bara ger sig lite tid. När senast var ni på Nidingen? Denna sommar var vi inte där, men hade förra året en fantastisk dag på ön. Varför inte göra en tur ut till Mönster eller Malö och bara njuta med en fylld kaffekorg? Kanske en tur in till Kungsbacka och för att äta en god bit mat, det är fortfarande inte för sent! Passa på att ta vara på möjligheterna här i vårt närområde, sommaren börjar närma sig sitt slut!

Är det några av er som varit ute och dragit någon makrill eller havsöring i fjorden? Klas Oskarsson och jag har testat fiskelyckan efter makrill och fått ett 15-tal, som ska rökas. Någon öring har det inte blivit och det beror nog på att jag inte har haft rätt tålamod. För fiske efter öring fordrar tid, annars blir det inget. Några entusiaster har jag sett nere i hamnen. Ulf Svensson och hans grabbar är ihärdiga fiskare och har landat några fina fiskar. Tänk på att det är fortfarande några dagar kvar att fiska öring, så ta chansen! Den 30:e september är det slut på säsongen. Därefter dröjer det ända till 1:a april innan ni kan pröva lyckan efter öring igen.

Snart börjar hummerfisket. Två av våra medlemmar har anmält att de vill ha kvar sina båtar och bommar i sjön efter 15:e oktober för att de skall fiska hummer. Det är fantastisk spännande att vara ute på havet denna period på året. Har man bara vädret med sig så är det en fantastisk upplevelse. Har man tur kan man få en lovlig hummer eller två!

Det gläder mig att parkeringsplatserna i hamnen har räckt till även när trycket som varit som värst i sommar. Tyvärr finns det medlemmar som parkerar flera fordon på samma ”tag”, men det är inte ok. Tänk på att för varje ”tag” har man rätt att parkera endast ett fordon, så länge det finns plats.

Inom styrelsen planerar vi för att kunna få lite bättre djup i hamnen. Det är en komplicerad och lång process, men nu har den inletts. Det är tjugo år sedan vi senast muddrade i hamnen. Då byggdes även stålpalissaden. Tiden går och delar av den är nu uttjänta och måste bytas. Inkommande sand gör det lite svårare att komma in och ut från hamnen, speciellt för er som ligger på piren och södra sidan av 200-bryggan. Vår hamn ligger i ett Natura 2000-område, vilket gör det mer komplicerat att få tillstånd för muddring eller grävning. Kallelse till informationsmöte under senhösten eller vintern kommer att skickas ut. Där kommer styrelsen att informera om omfattning, tidplan och kostnader innan vi går vidare.

Vi planerar självklart för Julbadet 2020! Det är en trevlig aktivitet som alla är välkomna att delta i. Alltså! Klockan 11 på julafton går det av stapeln, så ladda för det! Inbjudan kommer.

Vi är en ideell förening och som ni förstår behövs er arbetsinsats. Anmäl er gärna till vårens och höstens arbetsdagar på vår hemsida.

Hälsningar Per W, ordförande